Celem przedsięwzięcia jest stworzenie innowacyjnej restauracji typu fast food, która wyglądem będzie przypominała „latający spodek”, czyli Niezidentyfikowany Obiekt Latający. Będzie można poczuć się w niej jak na planie filmu science-fiction i totalnie oderwać się od codzienności. Lokal zostanie w całości zbudowany ze stali i blachy ocynkowanej. Obiekt o średnicy 27 metrów i wysokości 12 metrów będzie składał się z dwóch poziomów, w tym z sali głównej oraz antresoli. Po zachodzie słońca cała bryła obiektu będzie oświetlana za pomocą reflektorów umieszczonych zarówno bezpośrednio na obiekcie, jak i wokół niego.
Uzupełnieniem lokalu NOL Restaurant będzie specjalna ścieżka edukacyjno-rozrywkowa o tematyce planetarnej. Wokół „latającego spodka” (na obwodzie o długości 84 metrów!) zostanie stworzona miniatura układu słonecznego, które celem będzie zainteresowanie zwiedzających astronomią i przekazanie wiedzy na jej temat w przystępny i atrakcyjny sposób. W tym celu zostaną wykorzystane nie tylko makiety planet, ale też stanowiska do projekcji Virtual Reality czy wizualizacje tworzone przez projektory, światła i lasery.
Lokal zostanie w całości zbudowany ze stali i blachy ocynkowanej. Obiekt o średnicy 27 metrów i wysokości 12 metrów będzie składał się z dwóch poziomów, w tym z sali głównej oraz antresoli. Po zachodzie słońca cała bryła obiektu będzie oświetlana za pomocą reflektorów umieszczonych zarówno bezpośrednio na obiekcie, jak i wokół niego.
Ze względu na charakter obiektu NOL Restaurant, idealną lokalizacją do powstania inwestycji będzie działka umiejscowiona przy drodze szybkiego ruchu na obrzeżach dużego miasta. To właśnie tam panuje spore natężenie ruchu, a kierowcy i podróżni szukają najbardziej optymalnego miejsca żeby odpocząć, zjeść szybki posiłek i chwilę odpocząć przed dalszą podróżą.
Planowany okres realizacji projektu NOL Restaurant do momentu rozpoczęcia działalności operacyjnej wynosi 12 miesięcy, z czego etap budowy i wykończenia nieruchomości to około 6 miesięcy.
Pomysłodawca, przedsiębiorca z kilkuletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, który w swojej karierze zarządzał rodzinnymi lokalami gastronomicznymi i organizował z powodzeniem wiele imprez plenerowych. Maciej zdradza, że na pomysł restauracji w formie „latającego spodka” wpadł kilka lat temu, podczas oglądania… bajki „Jetsonowie”. Plany głównego zarządzającego projektem są ambitne. Otwarcie NOL Restaurant nie będzie ostatecznym celem wdrażania inwestycji. Po sfinalizowaniu założonego celu, spółka wybuduje kolejne obiekty przy najbardziej ruchliwych szlakach komunikacyjnych w Polsce.
Dodatkowo przeprowadzono ocenę konceptu NOL Restaurant. Na pytanie „Czy udałby/aby się Pan/i do zaprezentowanej restauracji?”, 81,7% badanych odpowiedziało tak, uzasadniając iż powodem jest ciekawy i oryginalny wygląd oraz ciekawość.
- | 1 rok | 2 rok | 3 rok | 4 rok | 5 rok |
---|---|---|---|---|---|
Przychody | 820,50 | 1 035,60 | 1 035,60 | 1 035,60 | 1 035,60 |
KOSZTY | 520,30 | 577,30 | 577,30 | 577,30 | 577,30 |
EBIT | 299,70 | 458,00 | 458,00 | 458,00 | 458,00 |
Łączna wartość kosztów rozpoczęcia inwestycji | 3 000,00 EUR |
Zakup nieruchomości gruntowych | 1 700,00 EUR |
Koszt budowy nieruchomości | 700,00 EUR |
Pozostałe koszty przygotowawcze | 200,00 EUR |
Ścieżka edukacyjno-rozrywkowa | 200,00 EUR |
Rezerwa budżetu ogólnego | 200,00 EUR |